Maklumat Pokok Belalai Gajah
Daun Belalai Gajah / Sabah Snake Grass
atau nama saintifiknya Clinacanthus Nutans (Burm.F.) Lindau, dewasa ini
hangat diperkatakan boleh merawat pelbagai penyakit kanser seperti
kanser payudara, kanser prostate, kanser paru-paru, kanser uterus, darah
tinggi, asid urik tinggi, kencing manis, pesakit dialisis, buah
pinggang dan banyak lagi.
Walaupun tidak ada bukti secara saintifik tetapi telah ada pesakit kanser yang telah sembuh / kesihatan bertambah baik setelah mengamalkan makan / minum Daun Belalai Gajah ini. Atas inisiatif pengeluar / penanam Daun Belalai Gajah ini, mereka telah menghasilkan TEH Daun Belalai Gajah yang dikatakan khasiatnya sama dengan memakan / minum Daun Belalai Gajah, malah apabila ia dihasilkan dalam bentuk TEH, ia akan tahan lama sehingga 3 tahun berbanding daun yang dipetik hanya bertahan untuk dua minggu & perlu diletakkan dalam peti sejuk. TEH DAUN BELALAI GAJAH dikeluarkan di Malaysia & ia halal digunakan oleh masyarakat muslim.
Walaupun tidak ada bukti secara saintifik tetapi telah ada pesakit kanser yang telah sembuh / kesihatan bertambah baik setelah mengamalkan makan / minum Daun Belalai Gajah ini. Atas inisiatif pengeluar / penanam Daun Belalai Gajah ini, mereka telah menghasilkan TEH Daun Belalai Gajah yang dikatakan khasiatnya sama dengan memakan / minum Daun Belalai Gajah, malah apabila ia dihasilkan dalam bentuk TEH, ia akan tahan lama sehingga 3 tahun berbanding daun yang dipetik hanya bertahan untuk dua minggu & perlu diletakkan dalam peti sejuk. TEH DAUN BELALAI GAJAH dikeluarkan di Malaysia & ia halal digunakan oleh masyarakat muslim.
Khasiat Daun Belalai Gajah
- Mempunyai kemampuan memerangkap aktiviti radikal bebas dalam tubuh anda.
- Pelindungan pada plasmid Integriti DNA.
- Superoksida dismutase (SOD) aktiviti yang tinggi.
- Mengekalkan integriti plasmid DNA dan riboflavin fotokimia.
- Bertindak sebagai anti- hepatitis dan agen anti- herpes
- Pelindung virus herpes simplex ( HSV ) dan varicella -zoster virus ( VZV).
- Sebagai Polifenol teh antioksidan semulajadi.
- Anticarcinogenic dan antimutagenic teh.
- Perlindungan terhadap penyakit kardiovaskular.
- Penawar kencing manis yang paling mujarab. ( 10 hari boleh lihat perubahanya walaupun yang telah menjalani suntikan insulin )
- Spesies oksigen reaktif (ROS).
- Molekul reaktif atau spesies radikal termasuk hidrogen peroksida (H2O2) , radikal hidroksil (OH), anion dismutase radikal ( O2-), dan radikal peroksil (ROO ) , yang seterusnya boleh mengoksidakan nukleik asid, protein, lipid atau DNA dan boleh memulakan penyakit degeneratif atau penyakit yang sangat berbahaya termasuk kanser.13. Merupakan Kompaun Anti-papillomavirus yang boleh menyebabkan kanser Servik .
Masalah penyakit ginjal – Mengambil Daun Belalai Gajah dapat membantu
pesakit dialisis. Rasa ketidakselesaan selepas sesi dialisis dapat
membantu pembuangan fosfat dan enzim; memperbaiki keadaan anemia dan
menambah jumlah pembuangan air kencing.
Daun Belalai Gajah juga berguna dalam rawatan sakit kuning, Penyakit eksim, sakit tekak (sore throat), radang mulut/ ulser, kitaran haid yang tidak stabil, kelembapan dan angin badan, kecederaan jatuh dan bengkak, gout, penyakit sendi, anemia, merendahkan tekanan darah, mengecilkan tumor (merbahaya/ tidak merbahaya) dan jenis-jenis kanser.
Ia juga boleh digunakan untuk meredakan Leptospirosis pada tahap awal dan kencing manis. Kesannya juga agak baik terhadap masalah kerap kencing malam dan prostate neoplasms, serta masalah-masalah sistem air kencing yang lain
Untuk testimoni Daun Belalai Gajah sila klik link dibawah...
Stevia
merupakan 150 spesies herba daripada keluarga bungamatahari
(Astereacea). Ia secara rasminya ditemui pada kurun ke-19 olehDr.Moises
Santiago Bertoni. Beliau menamakannya sebagai Stevia RebuadianiBertoni
sebagai pennghormatan kepada ahli kimia Paraguay. Ia merupakan
tumbuhanyang berasal daripada kawasan tropika dan sub-tropika di Amerika
Selatan danAmerika Tengah. Stevia
yang digunakan secara meluas sebagai pemanis adalahstevia dari spesies
Rebaudiana. Ia juga dikenali sebagai sweetleaf, sugarleafatau sweet
herb.
Ia
merupakan sejenis tumbuhan herba berbatang lembut. Untukmenanamnya,
medium yang digunakan adalah dari jenis poros supaya tiada air yangakan
bertakung selepas ia disiram. Daunya berbentuk bujur. Batangnya halus
dannbergerutu. Dalam keadaan optimum Stevia boleh mencapai ketinggian sehingga 1meter atau lebih. Ia mengeluarkan bunga kecil warna putih.
Kegunaan Stevia
Kegunaan
Stevia sebagai pemanis mula disedari oleh orang Eropah pada kurun
ke-16. Sejak itu ia mula digunakan dengan meluas di Eropah sehinggalah
dibawa ke Asia. Walaubagaimanapun kajian terhadap Stevia hanya mula
dilakukan pada kurun ke-19 apabila para pengkaji di Brazil mendengar
cerita yang sehelai daun Stevia boleh memaniskan sebiji buah peria dan
juga secawan teh herba yang kelat.
Ia
mula dikaji oleh seorang ahli botani Paraguay yang bernama Moises
S.Bertoni yang kemudiannya menulius antara artikel-artikel awal mengenai
Stevia pada awal kurun ke-19. Ciri yang paling unik mengenai Stevia
ialah ia merupakan pemanis semulajadi yang tidak mengandungi kalori.
Ciri ini telah menarik minat para pengkaji untuk menjalankan kajian
terhadap Stevia.
Kajian
terhadap toksidnya,mendapati kandungan utama yang menyebabkan ia manis
iaitu Steviosid tidak toksid. Ia juga didapati tidak memberi apa-apa
kesan terhadap kesuburan.
Khasiat Stevia
- Mengimbangi kandungan gula dalam badan.
- Menurunkan kadar gula yang terdapat di dalam darah sesuai untuk pesakit diabetes dan hypoglycemia.
- Melawaskan pembuangan air kencing.
- Meningkatkan kadar tenaga di dalam tubuh badan.
- Melicinkan dan memutihkan kulit serta awet muda.
- Membantu sistem penghadaman makanan.
- Membantu mereka yang mengalami masalah insomnia.
- Berupaya mengawal berat badan (Obesiti).
- Mengurangkan masalah keradangan.
Maklumat Stevia
Stevia
merupakan 150 spesies herba daripada keluarga bungamatahari (Astereacea). Ia
secara rasminya ditemui pada kurun ke-19 olehDr.Moises Santiago Bertoni. Beliau
menamakannya sebagai Stevia RebuadianiBertoni sebagai pennghormatan kepada ahli
kimia Paraguay. Ia merupakan tumbuhanyang berasal daripada kawasan tropika dan
sub-tropika di Amerika Selatan danAmerika Tengah. Stevia
yang digunakan secara meluas sebagai pemanis adalahstevia dari spesies
Rebaudiana. Ia juga dikenali sebagai sweetleaf, sugarleafatau sweet herb.
Ia merupakan sejenis tumbuhan herba berbatang lembut.
Untukmenanamnya, medium yang digunakan adalah dari jenis poros supaya tiada air
yangakan bertakung selepas ia disiram. Daunya berbentuk bujur. Batangnya halus
dannbergerutu. Dalam keadaan optimum Stevia
boleh mencapai ketinggian sehingga 1meter atau lebih. Ia mengeluarkan bunga
kecil warna putih.
Kegunaan Stevia
Kegunaan Stevia sebagai pemanis mula disedari oleh orang
Eropah pada kurun ke-16. Sejak itu ia mula digunakan dengan meluas di Eropah
sehinggalah dibawa ke Asia. Walaubagaimanapun kajian terhadap Stevia hanya mula
dilakukan pada kurun ke-19 apabila para pengkaji di Brazil mendengar cerita
yang sehelai daun Stevia boleh memaniskan sebiji buah peria dan juga secawan
teh herba yang kelat.
Ia mula dikaji oleh seorang ahli botani Paraguay yang
bernama Moises S.Bertoni yang kemudiannya menulius antara artikel-artikel awal
mengenai Stevia pada awal kurun ke-19. Ciri yang paling unik mengenai Stevia
ialah ia merupakan pemanis semulajadi yang tidak mengandungi kalori. Ciri ini
telah menarik minat para pengkaji untuk menjalankan kajian terhadap Stevia.
Kajian terhadap toksidnya,mendapati kandungan utama yang
menyebabkan ia manis iaitu Steviosid tidak toksid. Ia juga didapati tidak
memberi apa-apa kesan terhadap kesuburan.
- Khasiat Stevia
- Mengimbangi kandungan gula dalam badan.
- Menurunkan kadar gula yang terdapat di dalam darah sesuai untuk pesakit diabetes dan hypoglycemia.
- Melawaskan pembuangan air kencing.
- Meningkatkan kadar tenaga di dalam tubuh badan.
- Melicinkan dan memutihkan kulit serta awet muda.
- Membantu sistem penghadaman makanan.
- Membantu mereka yang mengalami masalah insomnia.
- Berupaya mengawal berat badan (Obesiti).
- Mengurangkan masalah keradangan.
No comments:
Post a Comment