Horizontal Menu Bar

Facebook Like

Teh Roselle + Stevia

  1 Peket ~ 20 uncang
Harga ~ RM 20.00


Khasiat Roselle
 
Rozel (Roselle) atau dikenal dengan nama latin Hibiscus Sabdariffa, merupakan tumbuhan yang memiliki banyak khasiat untuk kecantikan dan kesihatan. Jangan terkejut, ia mempunyai 3 kali lebih banyak vitamin C daripada anggur. Dr. Abdul Aziz Sharaf dari Sudan Research Unit,nstitute of African and Asian Studies telah mengadakan penelitian mengenai khasiat bunga rozel dan mendapati rozel mengandungi khasiat-khasiat berikut: 
    1. Mengubati luka luar dan dalam.
    2. Membantu proses pencernaan, meningkatkan kelenjar usus dan berfungsi sbg tonik
    3. Mengubati penyakit kulit, menghaluskan kulit dan memperlambat penuaan, menyebabkan wajah nampak muda dan berseri.
    4. Sbg diuretic, penurun suhu dan pereda rasa nyeri (penenang alami.)
    5. Bersifat detoksifikasi, membuang racun.
    6. Mempunyai efek anti kejang otot.
    7. Memiliki zat anti bakteria dan anti virus.
    8. Membunuh bakteria penyebab TBC.
    9. Memiliki zat anti kejang saluran pernafasan.
    10. Mencegah penyakit jantung.
    11. Mengatasi masalah selsema, batuk, dan demam.
    12. Mengubati asma dan alergi.
    13. Mengubati insomnia.
    14. Menormalkan kadar gula darah, tekanan darah, kolestrol, dan asam urat.
    15. Mengatasi penyakit kardiovaskular/darah tinggi.
    16. Vitamin C dan serat yang tinggi yang terdapat dalam rozel mampu bertindak sebagai anti oksidan dan sebagai
    17. Mencegah peradangan pada saluran kencing dan pembentukan batu karang.
    18. anti kanser.
    19. Meningkatkan stamina dan daya tahan tubuh.
    20. Menyihatkan mata.
    21. Menyeimbangkan berat badan.
    22. Mengurangi panas dalam .
    23. Menurunkan tingkat penggumpalan lemak di hati.
    24. Mengubati pening kepala/migraine.
    25. Membantu memulihkan ketergantungan ubat dan alkohol.
    26. Menghilangkan sakit sakit di badan.
    27. Membantu mencerdaskan otak pada anak-anak kerana mengandungi Omega 3 dan DHA.
    28. Dapat mengurangi risiko osteoporosis.
    29. Mengubati sakit tenggorokan dan sawan.
    30. Mengatasi masalah stress/tekanan.

Maklumat Stevia

Stevia merupakan 150 spesies herba daripada keluarga bungamatahari (Astereacea). Ia secara rasminya ditemui pada kurun ke-19 olehDr.Moises Santiago Bertoni. Beliau menamakannya sebagai Stevia Rebuadiani Bertoni sebagai pennghormatan kepada ahli kimia Paraguay. Ia merupakan tumbuhan yang berasal daripada kawasan tropika dan sub-tropika di Amerika Selatan danAmerika Tengah. Stevia yang digunakan secara meluas sebagai pemanis adalahstevia dari spesies Rebaudiana. Ia juga dikenali sebagai sweetleaf, sugarleaf atau sweet herb.

Ia merupakan sejenis tumbuhan herba berbatang lembut. Untukmenanamnya, medium yang digunakan adalah dari jenis poros supaya tiada air yangakan bertakung selepas ia disiram. Daunya berbentuk bujur. Batangnya halus dannbergerutu. Dalam keadaan optimum Stevia boleh mencapai ketinggian sehingga 1meter atau lebih. Ia mengeluarkan bunga kecil warna putih.

Kegunaan Stevia

Kegunaan Stevia sebagai pemanis mula disedari oleh orang Eropah pada kurun ke-16. Sejak itu ia mula digunakan dengan meluas di Eropah sehinggalah dibawa ke Asia. Walaubagaimanapun kajian terhadap Stevia hanya mula dilakukan pada kurun ke-19 apabila para pengkaji di Brazil mendengar cerita yang sehelai daun Stevia boleh memaniskan sebiji buah peria dan juga secawan teh herba yang kelat.

Ia mula dikaji oleh seorang ahli botani Paraguay yang bernama Moises S.Bertoni yang kemudiannya menulius antara artikel-artikel awal mengenai Stevia pada awal kurun ke-19. Ciri yang paling unik mengenai Stevia ialah ia merupakan pemanis semulajadi yang tidak mengandungi kalori. Ciri ini telah menarik minat para pengkaji untuk menjalankan kajian terhadap Stevia.

Kajian terhadap toksidnya,mendapati kandungan utama yang menyebabkan ia manis iaitu Steviosid tidak toksid. Ia juga didapati tidak memberi apa-apa kesan terhadap kesuburan.

  • Khasiat Stevia
  • Mengimbangi kandungan gula dalam badan.
  • Menurunkan kadar gula yang terdapat di dalam darah sesuai untuk pesakit diabetes dan hypoglycemia.
  • Melawaskan pembuangan air kencing.
  • Meningkatkan kadar tenaga di dalam tubuh badan.
  • Melicinkan dan memutihkan kulit serta awet muda.
  • Membantu sistem penghadaman makanan.
  • Membantu mereka yang mengalami masalah insomnia.
  • Berupaya mengawal berat badan (Obesiti).
  • Mengurangkan masalah keradangan.


No comments:

Post a Comment